top of page

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem?


Vad är Celluliter?

Celluliter, eller apelsinhud som det också kallas är många kvinnors tillika mäns stora skräck. Det är ojämn hud som orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna. Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. Om din mamma har det är chanserna tyvärr rätt stora att även du får det då det är genetiskt sägs det. Men, även om det finns i familjen finns det flera sätt att minska risken för uppkomst eller minimera det som redan finns.

Ultraljudsundersökningar har visat att celluliter är bråckliknande förtätningar i fettvävnaderna, som framträder under huden. En teori är att detta beror på att fettvävnanden under en tid sträcks ut, såsom vid viktuppgång, och att sträckningen inte får ett jämnt resultat. Celluliter kan uppkomma på hela kroppen, där det finns underhudsfett, men särskilt på kroppsdelar där kvinnor på grund av sina kvinnliga könshormoner lägger på sig fett. Vanligtvis på rumpa, lår och överarmar.

En annan teori är att det är ett ödem i underhudsfettet. En tredje teori är att celluliter uppstår på grund av försämrad cirkulation i vener och lymfatiska systemet. Celluliter kan ha olika svårighetsgrad. För somliga syns celluliterna endast om huden trycks samman eller musklerna spänns. För andra syns de även vid avslappnat tillstånd. Omkring 90% av alla kvinnor får cellulitproblem.

Olika Typer av Celluliter

Det finns tre olika typer, eller grader, av celluliter. Grad ett är då groparna endast syns då man trycker ihop huden. Detta är ett första tecken på att vatten ansamlats i vävnaden.

Grad två innebär att celluliterna är synliga när man står upp. Detta beror på att vatten, fett och slaggprodukter ansamlats i vävnaden och att blodcirkulationen börjar bli nedsatt.

Syns celluliterna när man ligger ner är de av grad 3. Detta beror på att det har börjat bildas en mer geléaktig massa i vävnaden som så småningom antar allt fastare konsistens.

Det vanligaste sättet att upptäcka celluliter är genom de gropiga områdena på huden. Andra kännetecken är den nedsatta blodgenomströmningen vilket visar sig genom att huden blir slapp, blek och torr. Lider man av celluliter kan även huden vara känslig för tryck samt ha lägre hudvärme på de utsatta områdena.

Varför får man dem?

Att du får dem beror i första hand på dålig blodcirkulation, ohälsosam kost, gener, och hormonella rubbningar. Hos många kvinnor börjar celluliterna bildas redan i puberteten, när hormonerna sätter igång, för att sedan förvärras under graviditeten. Många upplever också att p-piller bidrar till ökningen.

När man blir äldre tappar huden en del av sin spänstighet vilket i sin tur kan leda till fler cellulitgropar. Andra orsaker kan vara att man lider av störd blod- och lymfcirkulation eller andra sjukdomar som påverkas blodgenomströmningen i kroppen. Huvudorsaken anses fortfarande vara fel kost samt brist på motion. Många av oss har stillasittande arbete vilket leder till att det bildas mer och mer celluliter.

De främsta anledningarna till att man får Celluliter:

- Ärftliga anlag

- Hormonella rubbningar

- Ohälsosam kost

- För lite motion

- Dålig blodcirkulation

- Övervikt


Tips för att minska Celluliterna

Massera

Massage är både avkopplande och skönt samtidigt som det sätter i gång blodcirkulationen. Använd gärna en massageolja/ kokos

Drick mycket

Drick mycket vatten, kroppen behöver vätska för att må bra och uttorkning är en av hudens största fiender. Att dricka vanligt vatten är grunden till hälsa.

Motionera

Regelbunden motion ger dig både en fastare hud och spänstigare muskler.

Men, ÄR din kropp redan stressad så ska du inte sätta igång med hård träning.

Vänd dig till din Terapeut här så ger hon just dig de där värdefulla tipsen om vad som är bra för dig att börja med.

Skrubba

Torrskrubba de utsatta områdena regelbundet med en skrubbvante eller en mjuk

borste för att sätta fart på blodcirkulationen. Avsluta gärna med ett varmt cirkulationsökande bad. Viktigt här att få lära sig RÄTT egenvård och i vilken riktning du ska jobba i.

Ät rätt

Ät mycket frukt och grönsaker och en fiberrik kost som innehåller viktiga näringsämnen och är bra för ämnesomsättningen.

Minska Stress

Fokusera på avkoppling, motion och en sund livsstil för att minska uppkomsten av gropar och celluliter. Även om du inte kan förhindra celluliter helt kan du befria kroppen från stress för att bevara elasticiteten och kollagen i huden och minska dina risker för viktökning.

Minska på saltet ?

Gäller inte ALLA ! Salt med JOD är livsviktigt för vår kropp. Så titta vad som står på just din saltförpackning om den innehåller JOD eller inte. Att undvik att äta för mycket salt, utan jod, kan bidra med vätskeansamling i kroppen.

Hudens åldrande påverkar

Då kroppen blir äldre förlorar hudcellerna sin elastiska kvalitet. Detta gör att huden börja hänga mer i vissa regioner, vilket gör att vätskor och fetter kan samlas i fickor, t.ex. runt ögonen och runt skinkorna. Du kanske inte kan förhindra det faktum att du blir äldre, men du kan behålla en hälsosam livsstil för att skydda hudens elasticitet och stramhet. Dessutom kan lagom träning/rörelse bidra till att förhindra viktuppgång och stärka huden, särskilt om du lägger extra krut på träning som aktiverar ben och stuss./ promenader tex. Det finns även effektiva cellulitbehandlingar på marknanden idag som kan bromsa utvecklandet av dessa gropar. Men fortfarande är det du själv som måste påbörja din inre hälsoresa på ett sunt sätt. Sakta men säkert förvandlas sen din kropp till att må mycket bättre.

 Stressa inte.

Att äta rätt minskar risken

Frossa i citrus

C-vitaminet i frukten boostar hudens kollagenproduktion, när den avtar minskar också elasticiteten – med påföljden att hudens ojämnheter framträder tydligare. Citrusfrukter kan också sänka östrogennivåerna i kroppen, för höga nivåer av östrogen kan kopplas till ökad risk för att få tex celluliter.

Undvik kolhydrater

Livsmedel rika på snabba kolhydrater, som socker, artificiellt socker som Aspartam och Stevia ska också undvikas, vitt mjöl eller vitt ris, skapar en snabb stegring av blodsockernivån. Den glukos som inte går till förbränning lagras i kroppens fettceller som extra energi, en process som ökar risken för att fettet ska pressa sig ut genom bindväven och orsaka ytterligare en av de förargliga små groparna.

Bra med broccoli

I broccoli finns alfaliponsyra, ett ämne som hjälper hudens kollagen att bibehålla sin mjukhet och på så sätt motverkar uppkomsten av celluliter och ojämnheter.

Fin fänkål och Spenat

Visste du att fänkål kan hjälpa kroppen bli av med oönskade svullnader och vätska? Grönsaken sägs också ha en milt utrensande effekt, vilket enligt många kan bidra till en slätare och friskare hud.

Prova äta basiskt

Dra ned på gryner, spannmål, kaffe, kolsyrade drycker, kött, socker och processad mat. Det är livsmedel som ger en surare kropp – något som många menar ökar risken att utveckla bla. celluliter.


Cellulitcreme

Krämer som kan förbättra en hud som fått celluliter, innehåller ofta koffein och ingredienser som sätter igång cirkulation. Detta för att hjälpa kroppen att avlägsna slagg och hjälper göra så att huden blir mer fast kanske. Men då har man inte lärt sitt Lymfsystem att jobba eller ens börjat rensa och lösgöra allt som sitter fast under huden. Då kanske man har lagt ut onödiga pengar på superkrämer i onödan. Så tänk efter före här.

LYMFMASSAGE

BÄST AV ALLT är att få igång sitt egna Lymfsystem för att på så vis få loss gamla ärr vävnader, trauman osv under huden, lära sig egenvård och få hjälp med att tänka på VAD vi stoppar i oss.

Många gånger behövs en långsam urstädning samt uppbyggnad av näring igen till kroppen.

Prata med din Terapeut om vad just din kropp behöver för hjälp och stöttning.

- Huden blir jämnare och spänstigare

- Synligt förbättrad struktur av huden

-Och man blir rörligare och med mindre värk i kroppen

Oftast så försvinner depressioner också, eftersom man *mår mycket bättre i sin kropp*

Mår kroppen bra mår knoppen bra.

Hör av dig om Just du vill ha hjälp med din egna hälsoresa

Vi ses/ din Kroppsterapeut Jeanette Andersson

bottom of page