top of page

SALT

SALT

Vårt tredje viktigaste ämne att få i oss.

1; Syre    2; Vatten   3; Salt   4; Föda/näring

Slarvar vi med något av detta blir vi sjuka/ skapar obalanser i oss.

 

 

Vet du vad vanligt bordssalt egentligen innehåller? Detta vårt dagliga salt som används när vi kokar potatis, pasta, saltar frukostägget, lagar mat, gravar lax, grillar, bakar och poppar popcorn. Allt saltas. Till och med gröten! Jag är inte säker på om du verkligen vill veta? För svaret är jobbigt för de saligt ovetande.

 

Något som de flesta inte reflekterar över är att detta vårt kritvita salt, som aldrig klumpar sig och som bara består av natrium och klor, knappt håller standard nog för att få säljas som bordssalt. Det behövs ett flertal mineraler för att det ska vara något att ha. 

 

Under alla mina resor och jobb utomlands har jag nästan bara sett äkta oprocessat havssalt. Hur har jag vetat det? Jo, saltet är aningen grövre än det vi är vana vid, färgen är ljusgrå och det finns alltid några riskorn i saltkaret för att dra åt sig fukten så att saltet inte klumpar sig. 

 

Eftersom det naturliga obearbetade havssaltet har sin ljusgrå ton, som många anser ful och ”smutsig”, lägger industrin till E536 för att saltet ska bli lättare och ljusare så att det kan säljas till ett dyrare pris.

 

E-nummer 536 är ett klumpförebyggande medel som heter Kaliumferrocyanid. Så gott som alla hushållssalter - bordssalter- som köps i vår dagligvaruhandel som tex Konsum, ICA, Hemköp, Willys osv innehåller detta klumpförebyggande medel som är helt förbjudet i vissa länder, men som får användas i salt och säljs till oss i Sverige, till och med våra barn!

 

Klumpförebyggande medel tillsätts för att kornen inte ska klibba fast vid varandra. De ska "rinna" fint även om det finns fukt i saltet. En del av dessa medel är godkända som livsmedelstillsatser och används i salt, florsocker, pulversåser, och så vidare.

 

Idag tillverkas detta ämne genom bearbetning av cyanidmassa. En blandning av cyanider och kalcium- eller natriumklorider som får interagera med järnsulfat. Vid interaktion med vatten bildar ferrocyanid giftiga kemiska föreningar. 

 

E536 används främst:

 

Inom den kemiska industrin

För färgning av sidentyger

För att skapa resistenta beläggningar 

Vid tillverkning av pigment

I syfte att isolera och bortskaffa radioaktivt kol

I gödselmedel

 

Livsmedelsverket uppger att E536 endast får användas i salt. Men sedan då? Saltet används ju i matproduktionen? Jag tror knappast de använder något exklusivt oprocessat havssalt i korvsmeten eller vid osttillverkningen. 

 

I livsmedelsindustrin får det här giftet tillsättas i en mängd av 20 milligram per kilo FÄRDIG produkt. Den används i salt, ost, bröd av rågmjöl, produktion av alkoholhaltiga drycker och till och med i vissa vattenflaskor m m. 

 

Särskilt företagsamma korvtillverkare lyckas få med E536 i sina korvprodukter. Det är inte svårt att känna igen en sådan korv eftersom den har en vitaktig beläggning på skinnet - ofta rökta salamikorvar och liknande. 

 

Om man googlar så säger givetvis många livsmedelstillverkare, Livsmedelsverket och forskning att det är helt ofarligt för människan att få i sig detta i små doser. Men herregud! Vi äter ju mängder med salt dagligen. Och våra små barns kroppar. Hur mår de på sikt? E536 är ett giftigt ämne med komponenterna cyanvätesyra och cyanider i sammansättningen! Och OM det nu var ofarligt, varför är det förbjudet i en del andra länder då? OCH INTE i SVERIGE? Utav vilken ANLEDNING stoppar man i detta?

 

Det är inte konstigt om folk blir sjuka av för mycket raffinerat salt - andningsbesvär, högt blodtryck och annat. Så det är inte det naturliga saltet som är orsaken till ohälsa. Det är cyaniden. Salt är superviktigt för kroppen, mer viktigt än många kanske tror, men det ska vara i rätt form! Naturlig form.

 

Effekter på kroppen:

 

Sjukdomar i mag-tarmkanalen

Sjukdomar i levern, gallblåsan

Hudproblem

Störningar i nervsystemet (vanligt med pirr i ben och fötter)

Sjukdomar i lymfsystemet 

Allvarlig förgiftning av hela organismen

 

Forskare är inte intresserade av detta farliga emulgeringsmedel som flitigt används där det faktiskt skulle kunna undvaras. Ingen vet exakt vad tystnaden beror på, men den skulle kunna handla om att man inte vill få problem från högre myndigheter som kan ha nytta av E536 eller som kanske bara är likgiltiga för samhällets öde. 

 

Jag tycker det är viktigt att vi på allvar förstår att ALLA dessa ämnen, i vars namn ”cyanid” finns med, är farliga. 

 

E535 = Natriumferrocyanid - ett syntetiskt klumpförebyggande medel. Får endast användas till salt.

 

E536 = Kaliumferrocyanid - ett syntetiskt klumpförebyggande medel. Får endast användas till salt. 

 

E538 = Kalciumferrocyanid - ett syntetiskt klumpförebyggande medel i vanligt salt.

 

Är du redo att konsumera sådant salt varje dag? Ge det till dina barn? Kanske är det så här du långsamt ”bygger” en tidsinställd bomb i din kropp, som en vacker dag oåterkalleligt förstör din och/eller dina barns hälsa. 

 

Jag tjatar alltid om att läsa innehållsförteckningar mycket noga. När det kommer till klumpförebyggande medel ska vi vara extra på vår vakt. Ansvariga tillverkare skriver alltid ut E-numret, men det finns många skrupelfria som skriver ”klumpförebyggande medel” eller ännu värre ”att deras salt inte klumpas”. 

 

Jag rekommenderar alltid naturligt oblekt havssalt och ett bra örtsalt. Du kan också använda Himalayasalt om du vill,  den har en helande verkan med sina 78 mineraler, MEN du behöver JOD också. Jag använder det ibland för att det är ett bergsalt och ser trevligt ut. Ha alla tre i ditt kök och blanda gärna ihop dem i en burk och skaka om, så har du det perfekta saltet som ger dig allt du behöver. 

 

HAVSSALT är naturligt rikt på jod och har en salthalt på cirka 55-60 procent - resten är spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga balans med mineraler och organiskt natrium, är bra för oss i lagom mängd. 

 

Min absoluta favorit är Celtic oraffinerat havssalt från Frankrike som räknas som ett av världens finaste salt. Det är till färgen ljusgrått och har en betydligt mjukare rundare smak än den skarpa sälta som vanligt bordssalt har. Det innehåller ca 34 % natrium samt 82 olika mineraler. Saltet sol- och vindtorkas och skördas i Bretagne. Det är garanterat fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier. 

 

Celtic räknas inte bara som det finaste saltet, utan det viktigaste är att det inte har någon mikroplast i sig. Haven är fulla med plast som bryts upp till mikroplastbitar. Salt som tas från havet kan därför innehålla en hel del plast, men det finns dock ett lysande undantag.

 

Det finns en undersökning som testat 39 märken med salt. 36 av dem hade mikroplaster i sig. De tre som inte hade det var raffinerat havssalt från Taiwan och ett raffinerat begssalt från Kina. Det enda soltorkade, oraffinerade havssaltet utan plast var Celtic. 

Undersökningen visade att vi i genomsnitt får i oss 2000 mikroplastbitar per år av bland annat salt. 

 

Vanligt vitt raffinerat bergs- och mineralsalt är rena giftet i jämförelse. Där har man avlägsnat alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt och i princip bara lämnat kvar natriumklorid, vilket ställer till problem för hälsan. Det är samma sak med det vita sockret och det vita mjölet där man tagit bort alla mineraler och andra nyttiga ämnen från de olika råvarorna.

 

Celtic salt innehåller en mängd viktiga spårmineraler, såsom bla magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan mfl. Innehåller 84 Mineraler totalt, och anses vare det mest näringsrika saltet.

Celtic salt har mycket högre spårmineralhalt (12%) än Himalayasalt (4,1%). Dessutom riskerar man inte att få i sig tungmetaller såsom bly och arsenik som ofta finns i bergssalt.

Men är ett fantastisk salt att tugga i sig några korn när man dricker vatten.

 

Spicemaster är ett mycket bra kryddmärke som har ett välsmakande franskt havssalt.

 

Urtekrams Atlanthavssalt är jag inte lika imponerad av men det är betydligt billigare än Celtic. 

 

Jag vet inte om Spicemaster eller Urtekrams havssalt innehåller plast, så det låter jag vara osagt. 

 

HIMALAYASALT är ett ljusrosa naturligt mineralrikt obearbetat bergssalt som innehåller spårämnen och mineraler innehåller totalt 78 mineraler bla (zink, bor, litium, fosfor, kalium, järn, selen, kalcium) och är speciellt rikt på magnesium. Det bryts i Pakistan och används både som industrisalt och som ”bordssalt”. Det här saltet är omtvistat - vissa ser det som ett rent skräpsalt medan andra älskar det och ser det som ett mirakelsalt. Medan Celtic-havssalt innehåller 34 % natrium innehåller himalayasalt 98 % natriumklorid. 

Himalayasalt innehåller väldigt små mängder jod så det är ingen bra idé att enbart förlita sig på för sitt dagliga jodintag.  Men är ett fantastisk salt att tugga i sig några korn när man dricker vatten.

 

ÖRTSALT - Herbamare och Trocomare innehåller en kombination av oraffinerat havssalt och färska ekologiska grönsaker och örter. Örtsaltet är naturligt rikt på viktiga mineraler och spårämnen och man har även tillsatt brunalgen kelp eftersom den är naturligt rik på jod. När saltet blandats med grönsaker och örter får mixen stå och dra i sex till åtta veckor. Därefter torkas blandningen skonsamt vid låg temperatur, vilket gör att havssaltet kan bevara örternas aromer.

 

Rekommenderar att du verkligen LÄSER på din salt förpacknings Ingredienser.

Hälsa börjar inifrån

Ta hand om dig!

bottom of page