top of page

Nässlor, Ogräs eller Nyttoväxt ? Svaret har du nedan....

    AcuZonLine´s   Tips och tricks…….
Att äta brännässlor eller använda dem som skönhetsprodukt låter inte speciellt lockande. Men den brännande effekten försvinner dock när nässlorna upphettas eller torkas och faktum är att de är riktiga näringsbomber som kan användas både på huden och i matlagning.
•Nässlans egenskaper
•Näringsinnehåll
•Så använder du nässlor


NÄSSLANS EGENSKAPER
De flesta är väl bekanta med brännässlor (Urtica dioica), tyvärr är det dock de otrevliga brännhåren man stiftat bekantskap med. Brännhåren innehåller ett nässelgift och sitter längs bladens kanter och på stjälken. Det är detta gift som ger upphov till den stickande och brännande smärta man känner om man råkar bränna sig. Bladens mitt är helt fria från brännhår och när man plockar nässlor är det därför i mitten av bladen man ska ta. Naturligtvis är det också bra att ha på sig handskar när man plockar nässlor.


Ett annat tips för nässelplockare är att undvika de nässlor som vuxit i skugga, eftersom dessa innehåller större mängd nitrater. Vid upphettning kan nitrater omvandlas till nitriter, vilket i större mängder kan vara skadligt för vår kropp. Och eftersom nässlor vanligtvis upphettas innan förtäring kan det således vara bra att undvika nässlor med hög halt nitrater.
Nässlor har använts ända sedan medeltiden och med tanke på ogräsets näringstäta innehåll är det föga förvånande. När nässlor torkas, upphettas eller kokas förstörs giftet så man behöver inte vara orolig för att bränna sig när man äter dem.


NÄRINGSINNEHÅLL
Brännässlor är mycket rika på näring och är speciellt rika på klorofyll (växternas gröna pigment), vitaminer och mineraler. Traditionellt har brännässlor använts som läkeväxt, bland annat vid influensa, för att underlätta matsmältning och som vätskedrivande medel. Rening av slaggprodukter i Lymfsystemet osv..
Så även idag används nässlor flitigt för sina hälsosamma egenskaper.
Nässlor innehåller rikligt med vitamin B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium och järn. Det höga järninnehållet gör att nässlor passar speciellt bra för vegetarianer som inte får i sig järn från kött. För att vara en grönsak innehåller nässlor förhållandevis hög halt protein (ca 8 g/100 g) och precis som andra grönsaker är de även mycket rika på fibrer.


EXEMPEL PÅ HUR DU ANVÄNDER NÄSSLOR
Nässlor har oerhört många användningsområden och de sträcker sig från matlagning till hudvård. Nässelsoppa OCH Tee är en klassiker som görs av de späda nässelbladen som kommer på vårkanten. Nässlor kan generellt sett plockas från tidig vår till sen höst och kan förvällas för att användas som ingrediens i maträtter eller torkas till nässelpulver eller tee. Nässelpulver kan med fördel blandas i smoothies, juicer, eller användas som en spännande ingrediens i bröd eller havregrynsgröt. 

Och är man lite lat eller inte vill gå och plocka nässlor själv, finns det torkade både som Tee, pulver osv hos hälsokost eller hos din Terapeut :)


Här tips som Fotbad eller Handbad;
Använd Nässelpulver eller fint mortlade nässlor.
Vid Nässelpulver använder du ca 1 msk
Och vid torkad/mortlad, ca 2 msk.
Varmt vatten
1tsk grovt salt
1 tsk olivolja
Sitt så länge tills det heta vattnet svalnat.
Ta upp dina händer eller fötter ur badet och torka dem väl.
Detta är jättebra att göra vid hudsprickor, svamp eller eksem problem.
Till en början 1-2 gr / vecka.
Sen kan du gör det som ett fint kärleksfullt underhåll för dina fötter / händer.
Lycka till!
Frågor?
Kontakta mig gärna på
AcuZonLine
Kroppsterapeut Jeanette Andersson

bottom of page