top of page

Information och Tips 

utdrag från mina föreläsningar

Vår Andra Hjärna,,, Mage & Tarm

 2020

2020


Resan till vår andra hjärna (Mage-tarm)

Om lite hur, vad och varför vi mår som vi gör.

Under ALLA dessa år har jag själv försökt att hela mig själv eftersom jag haft en urkass mage och tarm som inte alls velat fungera som den ska. Så detta ”ämne” brinner jag lite extra för. Vad jag än har råkat ut för så genom bra kost och näring ifrån naturen, har hjälpt mig till att leva vidare ett bra liv…... mediciner har faktiskt gjort mig sjukare.

Jag har själv förstått att om jag sköter min mage och tarm OCH INTE stressar i negativt tecken, så mår jag bra.

Ganska enkelt, egentligen

Hade som tur var en farmor som kunde mycket om örter och växter,,,, så där började min bana att bli intresserad av naturens egna skafferi.

Är ni med… bra, då reser vi ner i vårt inre…….

Känner ni er ofta trött och sliten och i otakt med livet?

Då är du inte ensam!

Stress en av de vanligaste orsakerna till sjukdom eftersom stressen ” sätter sig i mage o tarm. Men också i binjuren. Tyvärr!

Stressresponsen är en URGAMMAL överlevnadsfunktion som vi har. Lite förenklat brukar det sägas att vi inte skulle ha blivit långlivade som jägare och samlare för drygt 10 000 år sen utan den. När vi blev attackerade behövde kroppen den extra hormonkraften, som en högre växel. Vi skulle kunna slåss för vårat liv eller springa iväg vid fara.

Men Stressresponsen är betydligt mångfacetterad än så, viktig även idag! Från morgon till kväll.

Vi behöver den för att klara både fysiska och mentala svårigheter och för att reglera och balansera vår kropp. Allt från att gå upp på morgonen, klara av en infektion, eller skada, klara av en uppgift, någon oförutsedd händelse eller bara att ta tag i saker. allt kräver en fungerande binjure som ger en passande stressrespons.

MEN vi behöver återhämtning hela tiden! En BRISTVARA i dagens samhälle.

Ständigt på språng, slarvar med maten, motionen, skratten, LIVET.

Vi sliter liksom ut våra ”däck” och kör på fälgarna till slut. Eftersom konstant höga stresshormoner hamnar i blodet så sliter det väldigt på kroppen. Vi börjar ”falla sönder” magar och tarmar haverera till och med blir ”utbrända, kanske drabbas av stroke, hjärtinfarkter, infektioner, inflammationer.

Så Vila och sömn är livsnödvändigt för hela kroppen, så den får en chans att reparera och fixa oss där inne.

Vi VILL ju tro att det är vi själva som är ansvariga för de beslut vi fattar, alltifrån vad vi ska äta till vart vi ska åka på semester!

Men sanningen är att vi fattar många beslut omedvetet!

Vägledda av signaler och fingervisningar som vi inte ens är medvetna om. Ifrån HJÄRNA NR:2 Mage och Tarm.

2 timmar efter du har ätit frukost;

Varför köpte du den där muffisen när du skulle gå in och betala din bensin när du tankat bilen? Var du verkligen hungrig när du står där med korv med bröd med extra allt på godispåse i näven och en läskflaska i handen, var det för att det såg frestande gott ut? Var du VERKLIGEN hungrig????

De flesta av oss äter oavbrutet och stoppar nåt i munnen hela tiden! Styrda av en vana och påverkade av reklam, absolut, men också för att de små Mikroberna i vår mage Och Tarm signalerar vad de vill ha till vår hjärna nummer 1. Och vi ”lyder… hmmmm Inte bra.

Men hur är det då med våra tarmbakterier?! Är det rimligt att de pyttesmå encelliga varelserna som lurar i tarmen kan påverka vårt beslutsfattande?

Alltfler forskare tror det och de ser samman kopplingen inom detta område. Och självklart tror jag det med.

Vi sväljer, NÅT, tar 6 sekunder från det du stoppat i munnen till att det hamnar i magsäcken! Kort men intensiv njutning för vara smaklökar.

Ner i matstrupen, genom övre magmunnen,

ner till magsäcken.

DÄR uppenbarar sig ett fantastiskt gropigt exotiskt rosa landskap som bultar och vibrerar av rörelse fullt av sekret och slemhinnebeklädda veck. Liknar ett sumpigt träsk faktiskt!

Påminner om planeten Mars men slemmigare och aktivare. 😊

Magsaften där nere är lika sur som ett bilbatteri. SYRABADETS uppgift är att förstöra skadliga bakterier och parasiter som man sväljer med maten.

Ca 4 timmar ska det knådas runt i magsäcken sen……

OM magsäckens starkt sura innehåll skulle läcka upp i matstrupen (utav nån anledning) så kallas det för reflux, sur uppstötning. Mycket smärtsamt!

Men man kan dämpa detta tex. Genom att dricka Ingefärs tee en halvtimme innan maten… eller Ta en liten bikarbonat drink med lite salt i, går också bra. Lugnar magslemhinnan. Sen kan vi ju tänka på att inte äta för mycket. Ibland, för dom som har en lite slapp övre magmun brukar också bli hjälpta av att inte dricka samtidigt som man äter, utan drick vatten en halvtimme innan du äter tex.

Försök att undvika medicinen OMEPRASOL, är så cancerfrämjande. Samtidigt som den gör att din egna magslemhinna slutar fungera. Det är ju inget bra, eller hur. Då luras magslemhinnan med alla de nyttiga celler och mikrober att inte jobba som de ska.

Mediciner kan va bra ibland,,, men i detta fallet när vi faktiskt SJÄLV kan hjälpa oss själva med att tänka på VAD vi stoppar i munnen kan lösa problemet och vi mår bättre och inte får en reflux upp i matstrupen. TÄNKVÄRT, eller hur.?!

Sen börjar processen knådning av mat,

Det du dricker passerar snabbt utmed väggarna ner till den nedre magmunnen. Slutmuskeln; PYLORUSSFINKTERN Som fungerar som en dörrvakt på en nattklubb! Den bestämmer VEM och VAD som får passera.

När maten är tillräckligt finfördelad öppnar den sig och skickar matsörjan vidare till tolvfingertarmen.

Hela processen MÅSTE koordineras noggrant. Nu händer det grejer! Levern och gallan ska skicka ut sina ”grejer” och bukspottkörteln likaså LIVSnödvändigt för att processen matsmältning och näringsupptaget ska kunna fortsätta innan det skickas iväg till tunntarmen!

den ca 3-5 m långa tunntarmen

Jag verkligen gillar uttrycket Vår ANDRA HJÄRNA

Mag och tarmkanalen, det enteriska nervsystemet. Som innehåller lika många nervceller som en KATTS hjärna! Alltså 300 miljoner celler. Och dom jobbar dygnet runt i oss!

Dom alltså kommunicerar med vår huvudhjärna 1 genom VAGUS nerven.

Vagusnerven är ungefär som en upptagen telefonlinje med mängder av meddelanden ÅT BÅDA HÅLLEN!

Vagusnerven Utgår ifrån den förlängda märgen i hjärnstammen. Har ca 80.000 nervtrådar, 80 % av dem samlar in data om vad som pågår i kroppen. 20 % samlar in aktiviteten som sker i kroppen.

Från svaljet ner genom och runt till

lungor,

hjärtat,

mag-tarmkanaler bildas 2 liter magsaft / dygn. Enzymer finns där så att B12 tas upp.

lever (rensa med olivolja, morötter, rödbetor, avokado, vitlök, broccoli, gurkmeja, green tee…tex.)

Näst efter huden är levern kroppens största organ. Här lagras vitaminer, mineraler, producerar, glukos/socker, tillverkar galla för att bryta ner fett, fria fettsyror och hormoner. Innehåller Vatten salter, Blodet pumpas genom levern. Levern hjälper bukspottkörteln att reglera blodsockernivån. Den tar hand om gifter som kommer in i kroppen.

Restprodukter åker ut i avföring och andra åker tillbaks med blodet till Levern en gång till.

Gallan, ligger bakom levern. Gallan som producerats stannar där till den åker ut till tolvfingertarmen som är ca 25 cm och ska bryta ner fett. (tunntarmens första del).

Bukspottkörteln bildar bukspott, enzymer och hormoner som skickas ut till tolvfingertarmen till att smälta och ta upp näring ur maten.

Tunntarmen, 3-5 meter, veckad slemhinna, med tarmludd, längst ut på varje litet tarmludd sitter en liten cell som tar upp näringen vi äter!Så här gäller det att vi INTE plackar igen!

VARJE DAG tar tarmen upp ca 7 liter vätska ifrån kroppens olika organ Tarmsaft. Som i sin tur sen sugs upp igen av kroppen. KNAPPT 2 dl lämnar kroppen med avföringen.

Slemhinnan i tunntarmen ska suga upp fett, lite socker, vitaminer, salter, aminosyrer= proteiner….. tar ca 3-7 timmar.

Sen skickas denna restmassa vidare till

Tjocktarmen 1, ½ m lång. Bakterierna här bildar K-vitamin som är livsnödvändigt Bakterierna bryter ner även vissa ämnen som matsmältningsenzymerna inte klarar att bryta ner, så det ska vi va glada för. Vid nedbrytningen bildas GAS. totalt 1-2 liter/ dag. Vissa livsmedel som tex, kål,bönor, och produkter med sötningsmedel.

Förstoppning.. brist på vätska. Äter för lite fibrer.

IBS ; Irritable bowl syndrome, lättretbar tarm. Undvika viss mat.

Medelhavskost superbra; nötter, frön, mörk choklad 85% eller mer, fet fisk

Rött vin, olivolja, grönsaker, purjolök, vitlök. De goda Mikroberna ÄLSKAR dessa …..såsom yoghurt, kimchi, kefir, surkål= levande bakteriekultur.

Njurar ; livsviktiga för vår överlevnad. Deras huvuduppgift är att filtrera bort avfallsprodukter från blodet och balansera salt och vattennivåerna i kroppen… 60 % vatten har en vuxen människa, en nyfödd 80%, transporterar salter, kolhydrater och proteiner till rätt ställen i kroppen. (Persilja avgiftar njurar) Här kan du till och med koka vatten och lägg i Persilja och gör persiljeavkok, rensar bort UVI.

Salt = natriumklorid. Reglerar syrabalansen och ämnesomsättningen, bidrar till ett normalt blodtryck!

Saltbrist: kronisk hypotermi,,, visar sig genom saltsug, huvudvärk, trötthet, förvirring, ödem, viktuppgång, muskelkramper… AKUT,,,kan leda till koma

Mjälte, är sårbar och kan opereras bort (tar hand om att bryta ner förbrukade röda blodkroppar, deltar i produktion av en typ av vita blodkroppar också. Deltar i kroppens försvar mot infektioner) 150 gram väger den ligger på vänster sida under nedersta revbenen. Mjälten är endast livsnödvändig under fosterlivet där den bildar blod.

VILKET JOBB alla dessa fantastiska celler, bakterier och mikrober gör där inne för att vi ska överleva VARJE DAG!

Så vi MÅSTE va rädda om dom och INTE äta hela tiden, och det vi verkligen stoppar i munnen ska va meningsfullt och näringsriktigt!

Det är Du och din hjärna nr 1 Med dina 85 miljarder hjärnceller som kan ta kontrollen över VAD du stoppar i munnen och välja om du vill bli sjuk eller inte för att skapa din egna inre balans i kroppen och må så bra du kan.

Du kan inte ens skylla på någon annan varför du blir sjuk. Den egna kraften sitter du på. Det är du och ingen annan som stoppar ”grejer” i din mun. Eller hur?!

MAN HAR RÄKNAT UT ATT 2 TIMMAR stillasittande, framför TV, pga av att du äter oftast nåt onyttigt då./skräpmat. minskar din livslängd med 30 minuter.

Ett sätt att kanske undvika detta är att stå och titta på Tv. Eller dylikt. Eller bara undvika allt skräp du stoppar i dig.

Träning

Högintensiv träning ger mer mitocondrier, förbränner alltså mer bukfett än vanlig träning och är bättre för hjärtmuskeln.

Träning är bra, men många löpare får tarmproblem. Maraton vinns men förloras på toaletten, brukar man säga.

Överdriven träning kan leda till skador på tarmen i olika former och aven en Läckande Tarm. Skadorna orsakas av förhöjd kroppstemperatur och minskat blodflöde i tarmen bla.

Så måttlig träning,, skapar balans i tarmen.

Träning är bra eftersom det lindrar stress, men det finns ett samband med stress, sömnbrist och en ohälsosam tarmflora.

Stress får dig att sova dåligt samt

Äter dåligt, feta snacks och söta kolhydrater, ´bla som gör att du stimulerar ONDA mikrober i tarmen.

Du går upp i vikt, sover ännu sämre och blir sur och grinig. OND CIRKEL.

Skiftarbete och jetleg gör också ganska förfärliga saker med vår tarmflora har forskare konstaterat.

Det finns faktiskt mängder av bevis på att dina små mikrober hackar sig in i systemet och talar direkt till hjärnan via vagusnerven enligt forskning.

Microberna, i sin tur producerar mängder av hormoner och signalsubstanser som når hjärnan via blodomloppet.

Dopamin tex brukar kallas ”Måbrahormon”

Mikroberna i din tarm producerar massor av dopamin, för att belöna dig för att du ska gör det de vill att du ska göra.

ÄTA den där kakan eller träna mer. Det är olika.

Därför kan många falla i olika ”fällor” här.

Antingen äter du ihjäl dig eller tränar galet mycket eller äter inget alls!

Dessutom producerar MICKROBERNA ämnen som styr ditt humör: SERATONIN och GABA (en signalsubstans som fungerar mycket likt det ångestdämpande medlet VALIUM.)

De tillverkar också en rad ämnen som är slående lika LEPTIN; GREHLIN och PYY. Dom är de viktigaste aptitreglerande hormonerna!

Microberna förfogar alltså över medlen. Dessutom har de Motivet. Livet i Tarmen är inget för FEGISAR: Det råder ständigt ett krigstillstånd där inne. Otäckt djuriskt och kort.

Microberna konkurrerar inte bara om utrymme, utan också så har dom olika kostbehov!

Vissa älskar SOCKER och vissa älskar FETT

De slåss för livet och de gör ALLT för att få övertaget.

Microberna har alltså förmågan att manipulera vårt beteende och humör genom att ändra nervsignalerna i vagusnerven, förändra smakreceptorena, och producera mer toxiner som får oss att må dåligt och utsöndra kemiska belöningar för att försöka få oss att må bra.

(Forsning ledd av; DR Atkipis, Arizona state univercitys psykologiska institution). Hon har nyligen gjort en stor översikt över den vetenskapliga litteraturen där hon sen ställt frågan; Manipuleras vårt ätbeteende av mag och tarmkanalens bakterieflora?

Svaret blev ett rungande JA! av forskare

Forskare är övertygade här och har bevis för att mikrober inte bara STYR vad vi äter utan också hur mycket vi äter.

Forskarna pekar på och visar att; du är smalare och friskare om du har många olika arter av mikrober i din tarmflora.

Ett begränsat ”ekosystem i mage och tarm” är alltså förknippat med övervikt och sjuklighet.

Nu tillbaka till Tunntarmen

Det du druckit åker vidare ner till tunntarmen ganska fort efter vi svalt det och det passerat magsäcken fort.

DET FINNS EN VIKTIG LÄXA HÄR!!

Drick inte dina kalorier om du vill gå ner i vikt!

Till skillnad ifrån kalorierna i maten, MÄTTAR INTE kalorierna vi dricker. Och de VÄRSTA bovarna är de godsakerna som folk tror är nyttiga!

Juice och smoothies är superbra om de är färska och du gjort dem själv av naturliga råvaror och innehåller då vitaminer etc.

Och inga sötningsmedel eller massa andra konstgjorda ämnen i , eller konserveringsmedel.

VAD de däremot alltid är bra på är att ge hjärnan en mycket snabb sockerkick!

Du dricker, den transporteras snabbt genom magsäcken och genast ner till tunntarmen där sockret tas upp i blodet för att transporteras till hjärnan!

Så även här har du ett val att göra, ska du verkligen dricka de snabba energidryckerna som kroppen inte vill ha med allt det konstgjorda i? sakta förgiftar du dig istället.

Fermenterad mat; ÄR SÅ BRA !

Vin ,ost, yogurt och Cacao/choklad är fermenterade livsmedel. Det betyder att de tillverkas av mikrober som omvandlar sockerarter som glukos till andra ämnen som ger mängder av GODA bakterier till tarmen.

Dom klarar sig hela vägen ner till tolvfingertarmen för att de är uppväxta i en sur miljö redan.

Mikrober har varken tänder klor inga armar och ben,,, ändå är de mästerliga kemister !

De kan ta enkla grundämnen som kol och svavel och omvandla dom till ett otroligt antal olika ämnen. Dessa färdigheter används för att extrahera näring från olika osannolika platser, och för att förstöra rivaler.

Det finns hundratals, upp till tusentals olika arter som lever, förökar sig och dör i din tarm… miljarder bakterier

Exempel på några superviktiga tarmbakterier:

Firmicutes …. UTANFÖR kroppen gör den; från att få öl och vin att jäsa, till att rena giftigt avfall… så minst en 1/3 av dom vill man ju ha. Inte mer. För de utvinner mesta möjliga energi från fet mat. Människor med för mycket Firmicutes blir tjocka. För de vill äta fett och socker.

De var bra förr när vi var jägare, men inte med dagens mat.

Bacteroidetes….förknippas med en smal kropp och mindre inflammation i tarmen,, så dom vill man ha många utav!

Den bakterien lär också vårt IMMUNförsvar HUR det ska beteé sig samt att ospjälka fibrer från grönsaker som kommit till tjocktarmen. När dom gör DET producerar dom i sin tur andra viktiga ämnen bla BUTYRAT.

BUTYRAT…det är ett underbart ämne, har ovärderliga egenskaper. Det reglerar tillväxten av cellerna i tarmväggarna vilket SKYDDAR oss mot tjocktarmscancer. De har en kraftfull antiinflammatorisk effekt.

Inflammation är ett av kroppens sätt att försvar sig!

Om du får Influensa blir du ju varm/feber, inflammerad värk i leder när kroppen försöker FÖRINTA ett VIRUS

DET ÄR JU UTMÄRKT!

Ett sätt att motverka detta är att öka butyratnivåerna genom att äta mat som innehåller fibrer. De ospjälkade fiberbitarna når då tjocktarmen och ger dina goda bakterier massor att tugga på, då produceras massor med butyrat…. Dom underhåller också tarmslemhinnan och bygger barriärer som hindrar bakterier och toxiner att ta sig ut till blodet.

Smuts= bra, För vi behöver bakterier i oss för att hålla oss friska.

Bakterier som akkermansia vill vi God bakterie ha många av.

Dom lever på det slemmiga sekret som finns utsöndras på vår tarmvägg. Skyddar mot inkräktande bakterier.

Christensenella…verkar vara en bakterie man ärver från sin mamma. Den gör att du kan äta vad som helst men du förblir smal. Den trivs bara i vissa gener.

Lactobaciller…De är mjölksyrebakterier som klär in tarmen för att skydda den mot fulingar som till exempel den patogena jästsvampen CANDIDA albicans. (Candida, kan orsaka svampinfektioner hos kvinnors underliv också. Vissa av lactobacillerna är också superviktiga för den mentala hälsan. Så PROBIOTIKA kapslar lite då och då är visat att de ger bättre psykisk hälsa. Hjälper också irritabel tarm.

Bifidobakterier. Dom skyddar oss mot mindre vänligt sinnade mikrober samt bryter ner ospjälkbara fibrer.

Får vi genom Bröstmjölken, sen faktiskt genom ost och yoghurt. Youhurt UTAN massa sötningsmedel och tillsatser i.

Liksom lactobaciller är de populära som probiotika.

Har du:

Lakrits sug; slemlösande , laxerande , blodtryck.

Chokladsug = brist på mineraler ;magnesium

Sötsug = brist på mineraler;Tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom

Sugen på bröd; brist på kväve

Saltsug; brist på vatten och (klorid=diarreer och kräks)

Sug på friterad oljig mat ; brist på kalcium

Ta nu hand om din andra hjärna och låt den inte lura din huvudhjärna.


Vill du ha hjälp med kostrådgivning just för dig, så kontakta mig så hjälper jag dig till ett bättre välmående

🙌

Tack för mig och på återseende.

Vårt coola Immunsystem, SKÖLDKÖRTEL


2020


 (GLANDULA THYROIDEA)

SKÖLDKÖRTELN

Sitter på halsens framsida. Strax nedanför struphuvudet och framför luftstrupen.

En Normalstor sköldkörtel är 2-3 cm hög, 6-8 cm bred och väger ca 25 gram.

Den kan verka obetydlig men påverkar både energiproduktionen och ämnesomsättningen i kroppen och KALCIUM omsättning.

Den är också en central för kvinnors menscykel/kvinnliga hormonhälsan.

Tillika mannens produktion av testosteron /Spermier…

Idag en ”folksjukdom och drabbar i någon form 2-3 % av befolkningen.

Sköldkörtel besvär är Oftast ärtftligt .. Men även Livskriser, dödsfall i familjen, skilsmässa, arbetslöshet,,, eller andra allvarliga sjukdomar kan va de utlösande faktorer att Sköldkörteln havererar.

Rubbningar är troligtvis vanligare hos kvinnor pga av gulkroppshormonet PROGESTERON. (

”” Fungerar som ett förstadium till andra könshormoner såsom testosteron, östrogen och kortikosteroider)””

Det tycks spela en roll särskilt vid överproduktion av sköldkörtelhormon som oftast startat i puberteten, graviditet, eller vid en förlossning. Alla symtom som kommer i kölvattnet på ämnesomsättningsproblem kan vara riktigt obehagliga. Sliter på kroppen eftersom den går på högvarv.

Äldre personer kan till och med drabbas av hjärtflimmer och skelettet urkalkas eftersom den höga ämnesomsättningen leder till att nedbrytningen går fortare än kroppen hinner reparera.


Du är expert på dig!

Och jag på mig….

Ge aldrig bort den makten.

Du vet vad som är bäst för dig, eller hur!

”Du vet vad som känns bra och fel i din kropp om du börjar lyssna. Ta dina kropps signaler på allvar. Ta dig själv på allvar””

Skriv tex en Sköldkörtel-dagbok………


Jag tänker så här; Vi är alla unika med olika förutsättningar. Det gör att det är omöjligt att jämföra sig med andra, eller hur?

Alla kan inte slaviskt följa dieter och alla råd vi får, inte ens av mig. MEN vi kan ta till oss och testa ut VAD som passar just dig!

Därför så menar jag, och många andra som tex ”Skölkörtelförbundet”;

Att DEN MEDICIN som finns idag, kan inte passa alla. LEVAXIN.

UTAN EN VÄL FUNGERANDE SKÖLDKÖRTEL ÄR DET EN REJÄL UTMANING ATT MÅ BRA.

I jakten på bättre hälsa och en fungerande sköldkörtel är det viktigt att vården blir mer skräddarsydd och att vi som patienter vågar ställa krav på Läkarna. MEN också på oss själva.

De flesta sjukdomar är livsstilsrelaterade, och ska vi komma till sjukdomarnas rot måste vi kanske börja titta på HUR VI LEVER.

HUR vi tänker,

Agerar,

HUR och VAD vi äter.

HUR ser tempot ut i våra liv?

Nånstans kanske vi tappat bort oss själva i definitionen av en bra och god livsstil.

OM du redan äter LEVAXIN…. Och nöjd med det, så finns det alltid nåt mer man kan göra för sig själv för att må ännu bättre. Jag hoppas detta kan skapa nyfikenhet att DU VILL VETA MER…


MÅLET

Är att få sköldkörteln att fungera väl. Att ge sköldkörteln hjälp på traven med ”rätt kost, bra näring, och stressreduktion.” är väl målet för oss alla.

TIPS på tillskott

Selen, Zink, Mangan, Koppar, L-tyrosin

Brist på selen och zink, minskar omvandlingen av T4 T3

C-vitamin, B-6 ( B-vitaminer)

D vitamin

Homeopatica ; ASHWAGANDHA !!

Q10, Bra tillskott eftersom många är låg på energi. Tillskottet hjälper citronsyracykeln, som är energiproduktionen inne i cellen.

Q10 finns i kött, ägg av bra kvalitet, jordgubbar, broccoli, fisk och sesamfrön.

Berberin kapslar. PQQ

Balanserar sockerhalten i kroppen, förbättrar immunsystemets funktion. Ökar insulinproduktionen i bukspottskörteln, reglerar kolesterol/fett,,, Har använts i 2000 år i Kina och Indien. Förebygger bakterier, svamp, virus, och andra mikroorganismer .Utvinns ur berberis-släktet rötter mellanöstern men finns faktiskt nu också i Sverige.

Pao d´arco ( LAPACHO ) inre bark från ett träd i Brasilien och norra Argentina,

Inkaindianer använde detta för över 1000 år sen. (1935 beskrevs denna ört i en bok i ett kloster i Makedonien. Ett väldigt kraftfullt antibiotiskt ämne, samt järn i lättupptaglig form samt 20 tal mineraler.


Örterna Dragon, Citronmeliss och Oregano gillar sköldkörteln väldigt mycket

precis som Ingefära och gurkmeja

och använd alltid svartpeppar 👌

.

Kortisol/ stress hämmar omvandlingen av T4 till T3 !!!

Minimera raffinerade kolhydrater, eftersom då förbrukas både vitaminer och antioxidanter när kolhydrater omsätts i kroppen, och man får näringsbrist. Ger ökad vikt och sämre hälsa.

Undvika sojaprodukter, samt se Goitrogena produkter.

Stress

Se till att Bi-njurarna fungerar väl och reducerar din stress.

ZONTERAPI bra här att kolla med.

Vid HYPERTYREOS kan Omega -3 vara gynnsamt eftersom det reducerar inflammationer i kroppen.

Ett bra sätt att utöva FRISKVÅRD på sig själv är att hålla kolla på sina binjurar så de inte överbelastas.

Innan utbränd, kollapsat osv har inträffat

Därför är ZONTERAPI som underhållande Friskvård mycket bra. / en Gång månad.

Hur vet man då att Binjurarna är TRÖTTA?

Du är trött, svårt att återhämta dig efter tex en influensa, förkylning, eller stressiga dagar på jobbet, el dylikt.

Du har kanske ett större socker och salt behov. Ingen sexlust längre, och låg energi.

Du har svårt att vakna och kanske känner att du MÅSTE ha kaffe för att komma igång på morgonen Du är irriterad och ditt humör svänger.

Utan en väl fungerande sköldkörtel är det en stor utmaning att må bra.


Den har MÅNGA funktioner. men en av den viktigaste är kroppens metabolism (ämnesomsättning) Det handlar ju inte bara om att ta hand om maten den får i sig. Det handlar om att alla organsystem måste samarbeta och ALLA har lika viktig del i det hela.

Det är ÄMNESOMSÄTTNINGEN som påverkar din kropps förmåga att omsätta energi till andning, blodcirkulation, musklernas arbete, hjärnans aktivitet, och till själva termostaten som reglerar värmen i kroppen.

METABOLISM är själva processen där näringsämnen och läkemedel tas upp.

Omvandlas, bryts ner, omsätts till energi och /eller avlägsnas ur kroppen.

ÄMNESOMSÄTTNINGENS hastighet REGLERAS AV SKÖLDKÖRTELN GENOM HORMONERNA ;

Trijodtyronin (T3) och Tyroxin (T4) som påverkar i stort sett ALLA FUNKTIONER i kroppen när de når våra celler!

HypoTalamus är en annan viktig pusselbit när det gäller sköldkörteln…

CHEFEN i kroppen. Område beläget i den nedre delen av mellan hjärnan och strax ovanför HypoFYSEN.

HypoTalamus styr temp, blodtryck, ämnesomsättning, törst och hunger, balanserar kroppens inre miljö tillsammans med HypoFysen, som är en hormonproducerande körtel, för att hela tiden upprätthålla balans i kroppens hormoner.

(Viktig länk mellan hjärnan och Endokrina systemet.)

Har du HYPOtyreos , underaktiv sköldkörtel

Sköldkörtelhormonmolekylerna består nämligen till stor del av JOD

JOD brist anses vara den största orsaken till hypotyreos om man tittar på alla fall i världen. Ett grundämne.

Jod finns naturligt i skaldjur, havsalger, saltvattenfisk

1936 i Sverige berikade man saltet med Jod för att få bukt på mångas problem.

Enligt Livsmedelsverket har jod-intaget minskat IGEN ! sen 1990 talet. Pga av annat salt typ Himalaya salt osv som är utan JOD.

MEN för mycket JOD vid en autoimmun skölkörtelstörning kan alltså vara tvärtom. Och driva på den autoimmuna processen. Hashimotos Tyreoidit, KLURIG DEN RACKARN! Matsmältningen ofta trögare, långsammare, till och med förstoppad konstant.

Tunnare torrare hår, huden kanske kliar, Man kan bli svullen, plufsig över hela kroppen, Då problem med Lymfan….

Svårt att koppla av, smärta i leder, värk, dålig nattsömn, (oxytocin och adrenalin)

Att få ont i halsen, både på och i. Klump i halsen.

Har du däremot HYPERtyreos, överaktiv sköldkörtel

 Då känner du dig t.ex ständigt hungrig, kroppen går på högvarv, och din förbränning är hög. Du känner dig frusen Händer fötter kalla. kanske t.o.m kallsvettas och är känslig för värme. Eller känna dig varmare, svettas och få hög feber, svårt att behålla vikten.

Ger hudirritationer/torr. Kroppen får svårt att tolerera värme.

Huden som är vårt största organ får alltså för lite syre ! sen levern vårt näst största organ följt av våra muskler.

Kroppen minskar då aktiviteten i sköldkörteln.

Om vi dessutom är stressade, befinner oss i kamp/fly eller fäkta känsla, Vilket får binjurarna att öka i storlek för att möta den ökade efterfrågan.

MED långvarig stress är detta inte hållbart.

Då uppkommer ett fryst tillstånd där energin är låg och återhämtningen efter aktivitet lång!

Sköldkörteln gör samma resa där

Den går från att vara överaktiv till att istället blir underaktiv.

Med påföljd UTMATTAT tillståndet.

VIKTIGA PROVER ATT TA vid misstanke

Kom ihåg att prover är en färskvara! TSH, T4 T3

Många har vitamin och mineralbrist kolla homocystein folat magnesium zink, D-vitamin, kobalamin (B12). njurvärden, blodsalter

Tyvärr finns inte rT3 testet att ta i Sverige ,,,,,,, än !

Och tas du inte på allvar BYT LÄKARE !

Alla människor har ett individuellt referensvärde för sin sköldkörtel.

MEN det är inte förrän vi blir sjuka som det kanske möjligtvis kollas

Man brukar prata om en ” set point” som är förhållandet mellan hjärnans signal till sköldkörteln (TSH) och hormonvärdet (T4)

Katarina Nydahl; doktor i farmaceutisk vetenskap och styrelseledamot i Skölkörtelförbundet önskar att ett värde tas när man är ca 18_20 år .. som läggs till i vår databas. Då skulle vi snabbare se och förstå vart vi befinner oss när vi blir sjuka.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har dock nyligen gjorts på en kombinationsbehandling av Levaxin/ Liothyronin eller NDT. och konstaterar att den inte ger ett sämre resultat än enbart Levaxin.

Det INNEBÄR att vi behöver INFÖRA individanpassad vård och behandling av sköldkörtelproblem. Så att patienter får testa ett annat alternativ om ”standardbehandlingen” inte fungerar.

Vad kan man mer tänka på för att undvika som är hormonstörande.?

Flour, finns i tandkräm och vårt kommunala vatten.

Brom, finns i bekämpningsmedel, brandsäkra textilier, hushållsprodukter, och mat som mjöl och bakverk.

Klor, finns i kommunalt vatten, rengöringsmedel, simbassänger,

Även tungmetaller har visat sig orsaka rubbningar i sköldkörtel /ämnesomsättningen

Kvicksilver,

Kadmium,

Bly,

Koppar,

Flamskyddsmedel,

Parabener i kosmetiska produkter

Ftalater i plast.

Andning;

Påverkar vår sköldkörtel

Med ett lägre koldioxidtryck och den därmed försämrade cirkulationen, prioriterar kroppen blodflödet till de viktigaste organen som;

Njurar lungor hjärta hjärna

Var aktiv!

Fast med stängd mun!!

Då saktar man ner andningen och utflödet av koldioxid ökar.

Här också bra med rörelser/träning för nacke och hals.

Så att blodet lättare kan flyta fram i halsen och nå sköldkörteln. Mun stängd!

Regelbundenhet gillar sköldkörteln !

One minute breath

Andas lika länge in som ut …Optimala är 20 sekunder.

Sätt dig längst ut på en stol och andas in med näsan och ut genom näsan.


Behöver du hjälp för att må bättre? kontakta mig så hjälper jag dig gärna.💖🙌


Ta hand om dig!

DET BORTGLÖMDA men STORA

LYMFSYSTEMET

   2020

En slang från hjärtat ut till cellerna.


Det vi äter och dricker blir näring som följer med blodet ut i artärerna vidare till kapillärerna och tränger ut till vätskan som ligger runt cellerna. Cellerna tar upp näringen och spottar tillbaka skräp och gifter så kallade slaggprodukter. I denna vätska finns förbrukade proteiner, döda celler, bakterier och blåmärken = röda blodkroppar.

Slaggprodukterna = lymflasten ska ut via lymfsystemet, vårt reningsverk. Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som är kroppens ”soptipp”, sopgubbarna hinner inte med att ta bort det vi stoppar i oss, och vet inte alltid hur det ska sorteras.

Då blir det volymökning, inflammatorisk reaktion och infektion och tillväxt av bakterier.


Det kan även bli förtätningar och så småningom fettväv och i värsta fall växer bindväv och hud ihop, det heter fibroser (det är det som gör ont vid beröring/massage). I denna förtätande vävnad fastnar ytterligare lymfvätska och hela systemet blir trögt – en ond cirkel har uppstått. 

Det är som att släppa ut diskvatten med en disksvamp kvar i avloppshålet, det rinner väldigt sakta.

Skräpet irriterar och ”bygger” olika sjukdomar, (t.ex. förkylning, ledvärk, fibromyalgi, allergier mm) beroende på individens egna svag punkter.

Lymflast= det lymfsystemet transporterar bort.

Analys av lymflasten sker i lymfnoderna (ca 600st varav 200 i halsen) (lymfknutorna).

Om det finns t ex bakterier så larmas IMMUNSYSTEMET.


Detta får passera: Döda celler, proteiner, fett, överskottsvätska.

Detta Kapslas in: Skräp som tatueringsfärg, asbests, glas, smuts mm.

Larm: Bakterier och virus.


Lymfvätskan ska tillbaka till blodet. Det sker vid nyckelbensgropen. Vätskan/blodet renas i lever, njurar och mjälte. Sen kissar du ut vätskan och slaggen.

Lymflasten tar sig ända från tårna till hjärtat via lymfsystemet.


Man kan se lymfsystemet som ett vägnät. Det finns små vägar som bara tar lite lymfvätska och större vägar där det får plats med mer lymfvätska.

Det som är viktigt är att hålla alla avstängningar och vägarbeten (gamla slag, ärr och skador) borta, annars blir det kö och vi svullnar. 

Allt som stryper av, skapar svullnad på kroppen. En för hårt, till exempel sittande BH, trosa (midja och ljumske), strumpa, ring, klocka eller byxa, skärp skapar alltså svullnad.


Lymfsystemet har ingen egen pump som hjärtat utan lymfbanorna är små lymfhjärtan som ska kram ihop sig så att vätskan puttas uppåt. Lymfsystemet jobbar ihop med vårt lugn och ro system.

Lymfsystemet jobbar sämre vid stress/chock.

Stress kan vara till exempel konflikt i relationer, jobbiga besked (dödsfall, uppsägning, skilsmässa mm), ont om pengar, allergier och överkänslighet, mediciner, för hård träning.

Chock kan vara; jag krockade nästan, jag halkade och nästan slog mig, och skador som är verkliga.


Koppla av och njut! Då ökar funktionen på lymfsystemet.

Flödet ökar. Tryckväxling aktiverar lymfhjärtana = rörelse, musklerna växlar mellan att vara spända och avslappnade. Därför så är lymfmassage fantastiskt bra emellan varven. Stödstrumpor?! men Rätt strumpor har enorm betydelse, det ska vara Stay-up eller strumpbyxa, knästrumpor gör med skada än nytta.


Egenvård.

(Djupandning fungera som en vakumpump som skapar ett sug i lymfsystemet. Gör 5st djupandningar (änglavingar) 5gånger om dagen för att starta cirkulationen. All lymfbehandling börjar med djupandning. Lymfsystemet tömmer sig i de stora venerna vid halsen, dra/putta i skinnet mot lymfstationerna, gropen vid nyckelbenen, armhålor, ljumske, mage, då sugs vätskan dit med självmassagen.) Detta får du lära dig av din Lymfmassör efter din första lymfmassage. 😊


Det kan vara bra att ta lymfmassage 1 gång i veckan i början för att få fart på systemet, och när man uppnått bra resultat kan det räcka att gå var 4-6 vecka för underhåll och kontroll att allt fungerar som det ska.


Du kan göra självmassage och djupandningar, andas in djupt ända ner i magen så att magen blir stor, andas ut tryck ut luften med magen så att magen dras in, lägg gärna händerna på magen och tryck lite för att tömma ut all luft (böjda ben) för att öka flödet i lymfsystemet.

Så med Lymfmassage, rörelse, stödstrumpor ( om det behövs) och förändring av kosten så kan du påverka transporten av slaggprodukter. Du STOR STÄDAR KROPPEN.

Rörelseövningar stimulerar lymfflödets motorik att arbeta mer effektivt samt löser upp muskelspänningar som kan stoppa lymfflödet.

Lätt rörelseträning = yoga, promenad, vattengympa, simma mm ökar flödet.

Hård konditions och styrkepass kan hämma lymfsystemet för vissa.

Om du svullnar i benen, armar eller fingrar av den motion du gör är den för tillfället fel för dig. Att cirkla axlarna och djupandas och att böja och sträcka (pumpa) armar eller ben utan vikter ökar flödet i lymfsystemet. 


Ta hand om ditt Lymfsystem :) 

 Välkommen till att må bättre!

 SMOOTHIE för läckande TARM


2 dl osötad kokos-mandelmjölk

1 näve spenat

50 gram bär, frysta tex.

2 msk kollagenpulver, ekologiskt (kan uteslutas)

1 tsk kanel

Kör alla ingredienser i en mixer till en krämig smoothie

GRÖN SMOOTHIE för FRISK TARM


2 Nävar ekologisk spenatblad

2,1/4 dl vatten

½ avokado

1 medelstor banan

1 msk Tahini

1 msk färsk hackad ingefära

Saften från en Citron


Kör alla ingredienser i en mixer till en krämig smoothie.

Vad är goitrogener?


Goitrogener är ämnen som hämmar sköldkörteln genom att störa sköldkörtelhormonproduktionen. Som en kompensationsmekanism, kommer sköldkörteln att förstoras för att motverka den minskade produktionen av hormon. Denna förstoring är också känd som en struma.


Du kanske har hört att du bör undvika sköldkörtelrubbande livsmedel om du har en sköldkörtelåkomma.

Detta är bara delvis sant, eftersom alla goitrogener inte är skapade lika.

Korsblommiga grönsaker som kål, broccoli och blomkål innehåller glukosinolater, substanser som blockerar jod upptag i sköldkörteln. Att äta för många i rått tillstånd kan orsaka symptom på hypotyreos.

Personer med hypotyreos orsakad av jodbrist kan finna att goitrogener kan orsaka ytterligare dämpning av sköldkörtelaktivitet, men de flesta patienter med Hashimotos har inte jodbrist och sköldkörtelrubbande mekanismen i dessa annars mycket friska grönsaker är inte av särskilt intresse för Hashimotos.


Som sagt, en del människor med subklinisk hypotyreos (när deras sköldkörtel fortfarande producerar sin egen sköldkörtelhormon och TSH är något förhöjd) kanske upptäcker att äta massor av goitrogener kan hämma en del av sin egen sköldkörtelhormon-produktionen.


Lyckligtvis är korsblommiga grönsaker endast sköldkörtelrubbande i rått tillstånd. Matlagning eller lätt ångande kommer avaktivera glukosinolater, som kommer att jäsa grönsaker (som i surkål), vilket minskar sköldkörtelrubbande aktivitet. Men att äta små mängder av dessa livsmedel som råa bör inte förvärra autoimmuna sköldkörtelförhållanden.

Goitrogens och medicinering av hypotyreos;

Vissa yrkesmän har sagt att goitrogener inte spelar någon roll för dom som tar mediciner. Återigen, detta är bara delvis sant ännu en gång. Generellt, om du inte tar mediciner eller ta en låg dos av medicinering, där din sköldkörtel fortfarande kan göra en del av sina egna hormoner, kommer du att vara mer känsliga för att äta råa korsblommiga grönsaker.

Om du är på en hög dos av hypotyreosmedicinering där din egen sköldkörtel inte längre kan göra sina egna hormoner bör råa korsblommiga grönsaker inte spela någon roll.

Soja och raps är två goitrogener som bör undvikas hos patienter med Hashimotos. Raps bör undvikas hos alla personer med Hashimoto's- det högförädlade och tillverkade av genetiskt modifierade grödor. Soja är en goitrogen som fungerar på ett annat sätt; Den blockerar aktiviteten av TPO-enzymet. Soja har kopplats till utvecklingen av autoimmun tyreoidit och bör undvikas av dem med Hashimoto's.

Därför, även om alla är olika, bör de flesta människor med Hashimotos kunna äta flesta goitrogener, även i obearbetat tillstånd, (med undantag av soja och raps)


Lista över goitrogener;

Bambuskott

Broccoli

Broccolini

Brysselkål

Kål

Rapsolja

Cassava

Blomkål

Grönkål

Pepparrot

Grönkål

Kålrabbi

Hirs

Senap

Persikor

Jordnötter

Päron

Pinjenötter

Rädisor

Raps

Rapini

Kålrötter

Sojaprodukter tex.

 som Tofu, Tempeh


Spenat

Jordgubbar

Sötpotatis

Rovor

Food and Drink

Välkommen att lyssna på en av mina föreläsningar :)

Om Hjärna ett och hjärna två

bottom of page